Βαμβάκι: Ολοκληρώνονται οι σπορές, ενδιαφέρον για προπωλήσεις και ελπίδα ανάκαμψης τιμών

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι σπορές βαμβακιού στην χώρα μας. Στη Θεσσαλία και νότια Ελλάδα έχουν ολοκληρωθεί, ενώ στη Μακεδονία και Θράκη συνεχίζονται αυτή την εποχή. 

Μετά από μια άσχημη περσινή χρονιά λόγω των χαμηλών τιμών παραγωγού, που κατά μέσο όρο κυμάνθηκαν στα 37 λεπτά το κιλό στη Μακεδονία και στα 42 λεπτά σε Θεσσαλία και νότια Ελλάδα, φέτος οι προπωλήσεις βάμβακος έχουν λειτουργήσει υπέρ της καλλιέργειας και έχουν δώσει ένα θετικό κλίμα. Υπάρχει και μια αισιοδοξία για ανάκαμψη της διεθνής αγοράς. Όπως προβλέπει η Διεθνής Συμβουλευτική Επιτροπή Βάμβακος (ICAC), η παγκόσμια παραγωγή για το 2020/2021 εκτιμάται σε 24,6 εκατομμύρια τόνους, με επικεφαλής την Ινδία. Η παγκόσμια κατανάλωση εκτιμάται σε 25 εκατομμύρια τόνους, με επικεφαλής την Κίνα. Αυτό συνήθως φέρνει αύξηση των διεθνών τιμών βαμβακιού.

«Όσοι έσπειραν πριν τις πρόσφατες βροχοπτώσεις έχουν ευνοηθεί οι υπόλοιποι θα πρέπει να κάνουν ποτίσματα», τονίζει στον ΑγροΤύπο ο κ. Φώτης Παπαδόπουλος, βαμβακοπαραγωγός και πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Λαρισαίων Αγροτών.

Ο κ. Χρήστος Σιδερόπουλος, παραγωγός και πρώην πρόεδρος στον ΑΣ Λαρισαίων Αγροτών δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ότι «η βροχή που έπεφτε στην περιοχή της Λάρισας για 20 περίπου ώρες, ήταν το καλύτεροδώρο για τους παραγωγούς που είχαν σπείρει βαμβάκια. Οι σπορές στην περιοχή ξεκίνησαν από 20 Απριλίου και έχουν ήδη ολοκληρωθεί. Ήδη τα χωράφια είναι φυτρωμένα και οι καιρικές συνθήκες έχουν βοηθήσει την καλλιέργεια.

Φέτος όσοι παρέμειναν στην καλλιέργεια βαμβακιού, έχουν βοηθηθεί από τις προπωλήσεις που κάνουν οι εκκοκκιστές που συνεργάζονται με τους παραγωγούς. Έχουν υπογραφεί συμφωνίες με τιμές στα 55 λεπτά το κιλό. Στο συμβόλαιο αναγράφεται πως το σύσπορο που θα παραδώσει, πρέπει να είναι υγιές και ανόθευτο. Οι βαμβακοπαραγωγοί πουλάνε μέρος της εκτιμώμενης παραγωγής τους. Στην τιμή έχουμε επίσης τα μεταφορικά, περίπου 3 λεπτά που τα πληρώνει ο εκκοκκιστής και το μπόνους ποικιλίας ακόμη 3 λεπτά. Δηλαδή η τελική τιμή στις προπωλήσεις βάμβακος μπορεί να φτάσει στα 61 λεπτά, κάτι που υπολογίζει ο παραγωγός».

Ο κ. Νίκος Σκοπιανός, βαμβακοπαραγωγός από Ροδόπη και πρώην πρόεδρος Διεπαγγελματικής βάμβακος, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «οι καιρικές συνθήκες έχουν βοηθήσει την σπορά. Επειδή όμως δεν έχουμε βροχοπτώσεις οι παραγωγοί αναγκάζονται να κάνουν ποτίσματα. 

Στην περιοχή Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης οι προπωλήσεις βάμβακος γίνονται εδώ και 3 χρόνια και υπάρχει ενδιαφέρον από τους παραγωγούς. Πέρσι κατάφεραν να κερδίσουν κάποια λεπτά περισσότερα σε σχέση με τους υπόλοιπους. Οι προπωλήσεις αφορούν το 30% της εκτιμώμενης παραγωγής και έχει λειτουργήσει θετικά στην καλλιέργεια».

Ο κ. Κώστας Ντελής, παραγωγός από Καρδίτσα, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «έγινε η σπορά στην περιοχή αλλά κάποια χωράφια είχαν πρόβλημα και αναγκάστηκαν σε κάποιες περιπτώσεις να κάνουν επανασπορά. Μέχρι σήμερα οι καιρικές συνθήκες έχουν βοηθήσει την καλλιέργεια».

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ορχομενού, Βασίλειος Τσαγαλάς, «είχαμε μια βροχή που βοήθησε πολύ την σπορά. Ήδη έχει φυτρώσει περίπου το 95% της έκτασης που σπάρθηκε. Εμείς σαν συνεταιρισμός κάθε χρόνο κάνουμε διαπραγματεύσεις με τους εκκοκκιστές και καταφέρνουμε να κλείσουμε συμφωνίες σε υψηλότερες τιμές για τα μέλη μας. Θα πρέπει οι παραγωγοί να προσανατολιστούν στη δημιουργία ομάδων και συνεταιρισμών ώστε να πετύχουν καλύτερες συμφωνίες. Φέτος βλέπουμε να υπάρχει μέχρι στιγμής ένα καλό κλίμα στην αγορά».

Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο προϊστάμενος του Τμήματος Ποιοτικού Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της ΔΑΟΚ Λάρισας κ. Δημήτρης Σταυρίδης, «μέχρι στιγμής οι καιρικές συνθήκες είναι ευνοϊκές για την καλλιέργια. Σε κάποιες περιοχές έχουν ολοκληρωθεί οι σπορές, ενώ άλλες συνεχίζονται. Στην περιοχή της Λάρισας από τα τέλη Μαΐου θα τοποθετηθούν οι παγίδες για τα σκουλήκια».

agrotypos.gr

Σχετικά